Wszystkie odsłony miodu

Wszystkie odsłony miodu

Słodki naturalny miód najczęściej doceniamy jesienią i zimą, by zadbać o odporność, ale miód ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych. Jakie są rodzaje miodu i jaki najlepiej wybrać ze względu na smak i działanie? Jak powstaje miód kwiatowy, a jak spadziowy?

Miód jest szczególnie ceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Najczęściej wykorzystywany bywa przy przeziębieniach, ale miody mają o wiele więcej właściwości wspomagających zdrowie w zależności od nektaru, z jakiego powstały. Różnią się także smakiem, kolorem oraz konsystencją. Jaki miód wybrać?

Miód jest naturalną substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru kwiatów i soków – tak powstają miody nektarowe i spadziowe. Nektarowe miody znane są także jako miód kwiatowy, który czasem składa się z nektaru tylko jednej rośliny, a czasem z mieszanki – wówczas określany jest jako wielokwiatowy.

Rodzaje miodów

Miód rzepakowy – gęsty, o białym lub kremowym kolorze, krystalizuje się po kilku dniach. Ma bardzo łagodny smak.

Właściwości: wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, wzmacnia serce, poprawia działanie układu trawiennego, polecany jest osobom z nadciśnieniem;

Miód lipowy – płynny miód o jasnym kolorze lekko ostry, z wyczuwalną nutą smaku i aromatu lipy. Krystalizuje się po 3-4 tygodniach.

Właściwości: działa uspokajająco, łagodzi napięcia, pozytywnie wpływa na koncentrację, pomaga w bezsenności oraz w walce z chorobami górnych dróg oddechowych, ma działanie wpływające na obniżenie ciśnienia krwi. Miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych i najlepszych miodów zarówno pod względem smaku, jak i właściwości leczniczych.

Miód akacjowy – jest jasny, kremowy, o konsystencji masła. Miód akacjowy jest bardzo słodki i ma bardzo delikatny smak.

Właściwości: wspomaga leczenie wrzodów, dwunastnicy i jelit, ułatwia zasypianie i koi nerwy, wzmacnia organizm.

Miód gryczany – ma ciemny kolor i lekko piekący smak.

Właściwości: działa korzystnie na układ krążenia, leczy schorzenia wątroby, hamuje procesy miażdżycowe, wspomaga leczenie chorób serca i układu krążenia;

Miód wrzosowy – ma ciemną barwę, lekko gorzkawy smak i delikatny aromat wrzosu. Nie jest zbyt słodkim miodem.

Właściwości: działa antyseptycznie, wzmacnia oczy, serce i poprawia działanie układu pokarmowego, wspomaga kurację nerek i jelit.

Miód wielokwiatowy – ma barwę od kremowej po ciemny herbaciany kolor, a w zależności od pory zbioru może mieć łagodny lub wyrazisty smak. Miód wielokwiatowy ma charakterystyczny aromat kwiatów.

Właściwości: wzmacnia odporność, szczególnie polecany na kłopoty z nerwami; miód wielokwiatowy działa uspokajająco, wspomagając walkę z nerwicą. Najlepszy jest miód surowy, niefiltrowany i zbierany lokalnie.

Miód spadziowy – gesty miód o kolorze od piaskowego, przez zielonkawy aż po czarny. Miody spadziowe powstają z soków drzew, zmieszanych z wydzieliną mszyc i czerwców zebraną przez pszczoły. Mogą powstać z soków drzew iglastych lub liściastych. Miód spadziowy jest bogaty w żywicę i olejki eteryczne, które nadają mu lekko gorzkawego lub kwaśnego smaku – to najbardziej aromatyczny z polskich miodów, jest stosunkowo mało słodki.

Właściwości: miód spadziowy to bogactwo mikro- i makroelementów, dzięki którym sprawdza się w leczeniu górnych dróg oddechowych, wzmacnia serce i kości. Wskazuje się w nim na aż 9-krotnie większą zawartość cennych składników w porównaniu do miodów nektarowych. Zwykle jest droższy od innych miodów.

Choć jest zdrowy i wspomaga organizm, nie należy jednak przesadzać z miodem w codziennej diecie. Zdrowy dorosły człowiek powinien spożywać maksymalnie 5 łyżek miodu dziennie, a dzieciom zaleca się podawanie tego produktu dopiero po pierwszym roku życia.

×