Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!


Nowy rok, nowe smaki – co nowego warto wprowadzić do swojej diety?

Początek roku to dla wielu okres postanowień noworocznych. Jednym z najczęściej wybieranych jest zmiana diety lub nawyków żywieniowych. Jak wprowadzić postanowienia w życie? Jak wygląda zbilansowana dieta? Dowiedz się więcej!

Dieta nordycka – trend z Północy

Dieta nordycka jest polecana przez dietetyków oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako jeden z najlepszych modeli żywienia. Związane jest to z udowodnionym, korzystnym wpływem stosowania tego modelu na zdrowie całego organizmu. Na czym polega dieta nordycka? Na jakich produktach bazuje i jakie daje korzyści zdrowotne?Dowiedz się więcej!

Afrodyzjaki w kuchni. Pomysły na walentynkową kolację

Jak romantycznie, ale zarazem oryginalnie spędzić walentynkowy wieczór? Kolacja we dwoje zawsze brzmi dobrze, zwłaszcza, jeśli zostanie przygotowana samodzielnie, a na dodatek z dostępnych w kuchni afrodyzjaków! Jakie produkty to popularne afrodyzjaki i co podać na walentynkową kolację, by rozpalić płomień miłości?Dowiedz się więcej!

Menu na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Warto już teraz zaplanować przekąski na to wyjątkowe święto, które w tym roku wypada 20 lutego. Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Jest wiele innych słodkości, które również warto przygotować w ten dzień – ptysie, churros, donuty czy gniazdka. Dzięki nim ten dzień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy i jeszcze smaczniejszy! Nie bojąc się eksperymentów z łatwością można nadać im nowoczesnego i niepowtarzalnego wyrazu. Przygotowane smakołyki doskonale sprawdzą się również na Ostatki. Pączki Pączki w nowoczesnym wydaniu wcale nie muszą być z marmoladą różaną. Karnawał to czas zabawy, więc dlaczego nie zaszaleć z nadzieniem do pączków? Jako nadzienie doskonale sprawdzi się krem czekoladowy czy orzechowy. Można także zainspirować się amerykańskimi smakami i jako nadzienie wykorzystać masło orzechowe oraz dżem. Wśród kobiet duży entuzjazm wzbudzają również pączki z prosseco. Ciekawą alternatywą są także pączki serowe, które wyglądają jak niewielkie kuleczki. Ich dużą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Wspominając o pączkach nie można pominąć donutów czyli pączków z dziurką. Lekkie i puszyste ciasto oblane różnokolorowymi polewami i ozdobione posypkami, wiórkami, kawałkami czekolady lub innych słodyczy. Donuty wyglądają zachwycająco i apetycznie. Bez większych problemów można samodzielnie przygotować domowe donuty i ozdobić je według własnego uznania. Ptysie Wykonane z ciasta parzonego ptysie doskonale pasują do smakołyków serwowanych w Tłusty Czwartek. Wyciska się je przy pomocy rękawa cukierniczego, piecze w piekarniku, a po ostygnięciu i przekrojeniu przekłada kremem. Aby je uatrakcyjnić, krem którym są przełożone można zabarwić np. na niebiesko, zielono lub różowo. Z ciasta parzonego można przygotować urocze profiterolki. Są to niewielkich rozmiarów ciastka ptysiowe nadziewane kremem i oblane czekoladową polewą. Inspirując się deserem croquembouche można je również zamoczyć w karmelu. Oprócz kremu ptysie można przełożyć bitą śmietaną lub lodami. Churros i hiszpańskie pączki Podobnie jak ptysie, również przygotowywane są z ciasta parzonego. Różnicą jest sposób obróbki termicznej ciasta. Churros są wyciskane z rękawa cukierniczego bezpośrednio na rozgrzany olej i smażone do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe churros posypuje się cukrem pudrem lub podaje z płynną czekoladą. Ciekawym i smacznym rozwiązaniem jest obtoczenie ciepłych churros w cukrze wymieszanym z cynamonem. Innym wariantem wypieku z ciasta parzonego są pączki hiszpańskie. Inne ich nazwy to pączki wiedeńskie oraz gniazdka. Aby paczki zachowały swój kształt, gotowe ciasto wyciska się rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Kształt i struktura zależy od sposobu wyciskania ciasta. Dopiero po wyciśnięciu i uformowaniu gniazd umieszcza się je w gorącym oleju i smaży. Bardzo ważne, by umieścić je papierem do góry. Dzięki temu po chwili można je bez problemu wyjąć z oleju. Usmażone i ciepłe gniazdka otacza się w cukrze lub cukrze wymieszanym z cynamonem. Można je również lukrować, co podkreśli ich nieregularną strukturę. Pączki hiszpańskie można również zanurzyć w karmelu lub płynnej czekoladzie i delikatnie posypać solą. W przypadku czekolady można zdecydować się także na płatki chili. Cake pops Lizaki nie muszą być zarezerwowane tylko dla dzieci. Cake pops to ciekawy deser zyskujący na popularności. Ciasteczkowe lizaki powstają z połączenia ciasta – najczęściej biszkoptowego – z kremem. Po ich połączeniu formuje się kulkę, nabija na patyczek, a następnie macza w polewie lub czekoladzie. Dzięki temu cake pops zachowują swój kształt. Lizaki ozdabia się dodatkowo posypkami, siekanymi orzechami lub płatkami. Podczas ich ozdabiania można kreatywnie zaszaleć. Kreatywnych pomysłów na smakołyki jest bez liku. Warto zatem poeksperymentować w kuchni i w tym roku przygotować wyjątkowe słodkości na Tłusty Czwartek. Nie tylko najmłodsi będą zachwyceni ich wyjątkowym wyglądem!

Jarmuż – czy warto po niego sięgnąć?

Jarmuż uważany jest za superfood, czyli żywność, która ma szczególnie dobry wpływ na organizm. Jakie właściwości ma jarmuż i dlaczego warto włączyć go do diety?Dowiedz się więcej!

5 najlepszych deserów na świecie – które słodkości podbijają nasze serca?

Nic tak nie poprawia humoru jak deser. Słodki akcent na zakończenie obiadu bywa bardziej wyczekiwany od dania głównego i to nie tylko przez najmłodszych. Suflet, panna cotta, tiramisu, crème brûlée – czy naprawdę są takie trudne do zrobienia? Oto 5 najlepszych deserów!Dowiedz się więcej!

Kuchnie świata: francuskie przysmaki

Kuchnia francuska to znacznie więcej niż bagietka, ser, żabie udka i wino. Jest różnorodna, pełna smaków i aromatów. Francuskie specjały mają wielu miłośników na całym świecie. Co je się we Francji? Czego warto spróbować?Dowiedz się więcej!

Domowe pieczywo – czy aż tak trudno je zrobić?

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba czy bułek. Pozwala to ograniczyć codzienne wizyty w piekarni lub sklepie. Samodzielny wypiek domowego chleba nie jest aż tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Jest to również możliwe w przypadku braku drożdży.Dowiedz się więcej!

Dalgona coffee – dlaczego jest tak popularna?

Ta intrygująco brzmiąca kawa jest hitem ostatnich miesięcy. Szturmem podbiła media społecznościowe i stała się nowym hitem wśród comfort food. Nic dziwnego, bo tak przygotowana kawa zachwyca wyglądem, smakuje wyśmienicie i jest przyjemnie orzeźwiająca.Dowiedz się więcej!